Ce Acopera Polita RCA » Director Articole Gratuit – BiA

Ce Acopera Polita RCA

16 iulie 2012 | Autor: | Posted in Bănci şi asigurari

Asigurarea obligatorie de raspundere civila auto sau RCA-ul este un tip de asigurare prin intermediul caruia, tertele persoane prejudiciate intr-un accident de circulatie pentru care soferul asigurat se face vinovat au posibilitatea sa obtina despagubiri pentru pagubele suferite.

De fapt, prin intermediul politei de asigurare RCA, soferul proprietar de autoturism are posibilitatea sa transfere responsabilitatea legata de riscurile producerii unui accident in care sa accidenteze terte persoane, unei companii de asigurari, contra unei prime de asigurare pe care asiguratul trebuie sa o plateasca periodic. Chiar si prin polite ieftine, plafonul maxim al despagubirilor oferite ramane acelasi. Soferii vor cauta intodeauna sa incheie polite ieftine RCA cat mai avantajoase ca pret, deoarece nu sunt ei beneficiarii directi ai despagubirilor in caz de accident, valoarea primei de asigurare devenind astfel principalul criteriu de diferentiere cand vorbim despre RCA.

Riscurile acoperite prin intermediul politei RCA sunt: pagube materiale de tipul avarierii automobilului sau a unor altfel de bunuri (garduri, stalpi), alte pagube care sunt consecinta a imposibilitatii de folosire a vehiculului avariat, vatamari corporale sau deces (in prima situatie sunt acoperite cheltuielile cu ingrijirile medicale si medicatia, iar in cea de-a doua sunt oferite despagubiri familiilor indoliatilor), cheltuilile cu judecata efectuate de catre persoana prejudiciata care a actionat in judecata soferul care se face vinovat de accident si care a avut castig de cauza.

Exista si o serie de riscuri, care nu sunt asigurate prin intermediul politei RCA, pe care le enumeram mai jos, fara a incerca sa realizam o lista cu caracter exhaustiv:

  • daca pagubele au fost realizate de un autoturism care apartine aceluiasi proprietar
  • daca prejudiciul depaseste plafonul maxim legal, necontand numarul celor care au suferit un prejudiciu
  • prejudicii pentru bunurile care erau transportate in automobilele tertilor implicati in accident
  • orice pretenti legata de diminuarea valorii pe care o aveau bunurile, dupa ce a fost efectuata reparatia
  • orice fel de prejudicii, daca soferul vinovat nu poate sa dovedeasca ca avea incheiata  polita RCA in momentul in care s-a produs respectivul accident rutier.

Este de mentionat faptul ca societatea de asigurari va acorda despagubiri numai in limita inscrisa pe polita. Vor fi oferite despagubiri chiar si atunci cand soferul a condus masina asigurata, fara a primi in prealabil consimtamantul proprietarului acestuia.

 

 

Article Source

Autor:

This author has published 1 articles so far. More info about the author is coming soon.

Lasă un răspuns

Anti-Spam * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.