Ce sa stii despre celebrarea Pastelui » Director Articole Gratuit – BiA

Ce sa stii despre celebrarea Pastelui

Una din cele mai importante sarbatori ale crestinismului este Pastele. Cu totii stim ca de Pasti se celebreaza Invierea lui Iisus, dar nu multi cunosc obiceiurile de Pasti. Pastele este o sarbatoare ce nu are o data stabilita, spre deosebire de alte sarbatori si coincide atunci cand e luna plina sau dupa echinoctiul de primavara. Originea exacta a cuvantului „Pasti” provine din ebraica, din cuvantul „Pascha” care inseamna „trecere”. Trecerea cuvantului ebraic in vocabularul crestin s-a facut datorita evenimentelor istorice comemorate prin sarbatoarea Pastelui ca inseamna „patimi, moarte si Invierea lui Hristos”.

Printre simbolurile ce reprezinta Pastele sunt:

1.Coloratul oualelor – simbolul sarbatorii Invierii lui Iisus ce relateaza Maica Domnului care s-a dus sa-si planga fiul rastignit si a asezat cosul cu oua langa cruce, acestea fiind inrosite de sangele ce picura din ranile lui Hristos.

2.Iepurasul de Pasti – simbol al fertilitatii, a devenit cel mai recunoscut simbol al Pastelui.

3.Postul Pastelui sau Postul Mare – simbol al vindecarii sufletesti si al abtinerii, dureaza sapte saptamani si este cel mai greu si lung post.

4.Mielul sacrificat – simbol al iertarii pacatelor, sacrificiul pe care Hristos l-a facut pentru mantuirea lumii

5.Crucea – simbol al divinitatii, rastignirii lui Iisus pe cruce; reprezinta echilibrul intre divinitate si oameni prin jertfa sa pe cruce

6.Lumanarea – simbol al Invierii si luminii lui Iisus

Duminica aceasta, Presedintele Klauss Iohannis impreuna cu sotia sa Carmen, au sarbatorit Pastele la Catedrala Romano-Catolica Sfanta Treime din orasul natal, Sibiu. Sambata, la miezul noptii au participat la slujba, unde prima doamna a cantat in cor.

Anul acesta, exista o diferenta de o luna intre Pastele catolicilor si Pastele ortodocsilor care va fi pe 1 Mai.

Diferentele dintre Pastele crestinilor ortodocsi si crestinilor catolici sunt:

1.Slujba de Inviere la crestinii ortodocsi tine pana dimineata si lumina se ia la miezul noptii, iar la crestinii catolici se ia lumina si slujba tine aproximativ pana la miezul noptii

2.Postul Pastelui este mai usor la crestinii catolici, ei nu au voie sa manance doar carne. Ortodocsii nu au voie sa manance carne, lape, oua, branza, cu exceptia celor doua dezlegari la peste.

3.Pastele se celebreaza in diferite zile.

Article Source

Autor:

This author has published 5 articles so far. More info about the author is coming soon.

Lasă un răspuns

Anti-Spam * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.