Ce trebuie sa stim despre RCA » Director Articole Gratuit – BiA

Ce trebuie sa stim despre RCA

13 iulie 2012 | Autor: | Posted in Bănci şi asigurari

Asigurarea obligatorie de raspundere civila auto sau uzual RCA-ul este un tip de asigurare obligatorie prin in termediul careia tertele persoane prejudiciate in cadrul unui accident de circulatie au posibilitatea sa isi recupereze pagubele suferite. O astfel de asigurare RCA ieftina va poate scuti de o multime de neplaceri.

Deci diferenta dintre polita RCA si cea CASCO este ca prima acopera prejudiciile aduse tertelor persoane intr-un accident de care soferul care a incheiat polita se face vinovat, in timp ce in cadrul politei CASCO, asigurarea acopera exclusiv riscurile legate de propriul autoturism. O alta diferenta semnificativa consta in faptul ca asigurarea CASCO este un tip de asigurare facultativa, pe cand asigurarea RCA este un tip de asigurare obligatorie, iar faptul ca soferii trebuie sa o incheie este mentionat in lege, care prevede si sanctiuni pentru cei care omit sa circule avand o polita RCA valabila: amenda cuprinsa intre 1000 si 2000 de lei, cat si retinerea documentelor masinii pana in momentul in care se poate face dovada faptului ca respectivul conducator auto a incheiat o polita RCA.

In prezent nu mai poate fi invocat motivul „Nu am avut timp sa reinnoiesc polita” deoarece exista o multime de site-uri care ofera soferilor posibilitatea sa incheie online polita RCA,  pentru astfel de asigurari livrare RCA se va face chiar la domiciliul asiguratului in mai putin de 2 ore de la lansarea online a comenzii daca acesta se afla in capitala si in mai putin de 48 de ore oriunde in tara (in functie de localitate).

Asigurarea RCA functioneaza pe baza sistemului bonus-malus. Acesta este un sistem de timp pedeapsa-recompensa, dupa cum urmeaza: daca soferul nu are antecedente in ceea ce priveste producerea unor accidente de circulatie in momentul in care se afla la volan, atunci va plati o prima de asigurare mai mica cu pana la jumatate, in timp ce soferii care au fost nevoiti sa utilizeze polita RCA in trecut vor inceia polite de asigurare RCA mai scumpe cu pana la 100%.

De asemenea, un alt aspect legat de politele RCA se refera la faptul ca a fost introdus termenul de „constatare amiabila”, prin intermediul careia soferii nu mai sunt nevoiti sa cheme politia pentru a constata accidentul rutier, daca acesta nu este grav. Este suficient ca cei doi conducatori auto sa completeze un formular, o copie fiind retinuta de soferul prejudiciat, care va fi ulterior depusa la sediul companiei de asigurari a soferului care este vinovat de accident.

 

Article Source

Autor:

This author has published 17 articles so far. More info about the author is coming soon.

Lasă un răspuns

Anti-Spam * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.