Despre RCA din Nou » Director Articole Gratuit – BiA

Despre RCA din Nou

16 iulie 2012 | Autor: | Posted in Bănci şi asigurari

Asigurarea RCA, fiind una dintre asgurarile care trebuie incheiate in mod obligatoriu de catre soferii care dispun de un automobil si in acelasi timp intrucat acestia nu sunt benficiarii directi ai despagubirilor care pot fi obtinute prin intermediul sau, conducatorii auto vor incerca permanent sa gaseasca cel mai mic pret.

Asigurarea RCA, adica asigurarea de raspundere civila auto este un tip de asigurare prin intermediul careia tertii care au fost implicati intr-un accident rutier ce s-a produs din vina soferului asigurat isi pot recupera pagubele, daca acestea au existat.

Astfel ca, printre riscurile asigurate prin intermediul politei RCA se numara avarierea partiala sau totala a autovehculului, cat si despagbiri oferite familiilor celor care au decedat in accident sau a victimelor care au avut nevoie de ingrijiri medicale. De asemenea, prin intermediul politei RCA sunt acoperite si cheltuielile cu judecata ale tertelor persoane care au suferit o paguba si care l-au dat in judecata pe asigurat pentru a obtine despagubiri, iar instanta le-a dat dreptate.

Asigurarea RCA nu trebuie sa fie confundata cu asigurarea CASCO, prin intermediul careia soferul asigurat isi poate recupera pagubele legate de propriul automobil, cat si poate primi despagubiri in cazul in care exista furt partial sau total al automobilului si care  pana la urma se incadreaza in categoria asigurarilor auto facultative.

Asigurarea RCA are de asemenea si o componenta care incurajeaza comportamentul prevazator la volan, benefiind de sistemul „bonus-malus”. Datorita introducerii acestui sistem, cei care incheie o polita RCA si care nu au antecedente la volan, vor plati cu pana la 50% mai putin pe respectiva polita de asigurare. Pe de alta parte cei care au fost implicati in accidente rutiere in trecut vor trebui sa achite cu pana la 100% mai mult pe aceeasi polita, fiind stimulat astfel simtul de raspundere al soferilor la volan.

De remarcat este faptul ca polita RCA nu este transmisibila si daca va hotarati sa cumparati masina la mana a doua, atunci va trebui sa incheiati o noua polita RCA, chiar daca cea a vechiului proprietar mai este inca valabila. Dealtfel, proprietarul anterior isi poate recupera restul primei de asigurare platite pana la expirarea politei, care a ramas neutilizat, facand o cerere de rambursare a respectivei sume de bani, la compania de asigurari unde a incheiat polita.

Article Source

Autor:

This author has published 10 articles so far. More info about the author is coming soon.

Lasă un răspuns

Anti-Spam * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.