Lucerna – mama tuturor plantelor » Director Articole Gratuit – BiA

Lucerna – mama tuturor plantelor

Aproape oricine a auzit măcar o dată în viată termenul de alfalfa, minunata mâncare pe care caii o consumă cu atâta plăcere. Însa multi nu știu faptul că acest preparat este benefic și organismului uman.

Alfaalfa sau lucerna (www.lucernaverde.ro) este o plantă ierboasă care poate atinge 1 m înăltime. Rădăcinile plantei ating o adâncime de peste 4,5m, această caracterstică permite plantelor să supravietuiască în perioadele de secetă. Ca și celelate leguminoase la fel și lucerna are la rădăcină nodozităti, unde trăiesc bacterii fixatoare de azot cu care planta trăiește în simbioză. Florile plantei sunt polenizate după un studiu din Suedia în 78% de bondari și numai 1% de albine. De acea în Scandinavia se cultivă lucerna în regiunile unde trăiesc bondari. Planta contine un procent ridicat de proteină, fiind folosită ca nutret, pentru însilozare, sau ca uscată ca fân. Ea este o plantă perenă, care atinge o vârstă de 4 până la 12 ani, în Germania o cultură de lucernă este folosită 2-3 ani. În functie de sol și regiunile climatice, lucerna poate asigura o canitate de 10t de fân la hectar. Pentru a obtine recolte mai multi ani la rând din aceași cultură, se recomandă o dată pe an, recoltarea lucernei după perioada înfloritului.

Planta provine din Persia, unde era un nutret valoros pentru cai. După unele izvoare din antichitate, lucerna a fost adusă prin anul 470 î.Hr. în Grecia și prin anii 150–50 î.Hr. în Italia unde era folosită în furajarea oilor. Pe la începutul secolului XVI a fost dusă de coloniștii spanioli în Mexic de unde apoi a ajuns în toată America. În Australia și Noua Zeelandă planta va ajunge abia prin secolul XIX unde la început au apărut probleme create de lipsa bondarilor. La propunerea lui Charles Darwin au fost aduși în 1885, bondari pentru a asigura polenizarea florilor de lucernă. Planta multumită rădăcinilor adânci poate suprievietui în regiunile aride tropicale.

Chinezii au folosit această plantă timp de secole întregi pentru a trata litiazele renale (pietrele la rinichi) deoarece această plantă detine excelente proprietăti diuretice și laxative, și nu numai. Frunzele lucernei sunt foarte bogate în vitamine și minerale precum calciu, magneziu, potasiu, aceastea continând chiar și caroten. Acesta din urma și-a dovedit eficacitatea în sustinerea functiei cardiace cât și în combaterea cancerului. Frunzele plantei contin, de asemenea,  aminoacizi esentiali fapt pentru care lucerna este eficace în combaterea infectiilor urinare, afectiunilor prostatei și ale vezicii urinare. În combinatie cu potasiul, aminoacizii esentiali sunt eficienti, așa cum am mai spus, în sustinerea unei bune functionări a rinichilor, iar functia antibacteriană și antimicrobiană pe care o detine, combate aparitia infectiilor urinare datorate deplasării calculilor renali (pietrelor de la rinichi) în momentul expulziei acestora. Această plantă este de semenea recunoscută și pentru rolul său detoxifiant, deoarece se consideră că actionează și asupra glandei pituitare echilibrându-i functia. 

În medicina chineză alfalfa era folosită și în combaterea artritei, diabetului, în combaterea astmului sau alergiilor sezoniere. Lucerna fiind bogată în proteine este indicată tuturor acelora care ţin o cură de slăbire  supunându-se unui regim alimentar restrictiv. Contine doar 24 calorii în 100 de grame de produs, nu contine zahăr, grăsimi saturate așadar nu favorizează creșterea colesterolului sau a trigliceridelor. Datorită continutului său bogat în fibre, lucerna ajută digestia și totodată prelungește senzatia de satietate, temporizând astfel foamea. De asemenea prin continutul său bogat în fibre lucerna se adresează și persoanelor care suferă de constipatie cronică, deoarece normalizează tranzitul intestinal. Lucerna este eficientă și în scăderea colesterolului (rău – LDL colesterol) fără să afecteze colesterolul bun (HDL colesterol), astfel fiind indicată persoanelor care suferă de ateroscleroză. Studiile făcute pe animale au demonstrat faptul că acestea au manifestat o scădere a nivelului de glucoză din sânge pe periada în care au fost monitorizate deoarece au primit lucernă in dieta zilnică. Așadar putem extinde aceste descoperiri si putem afirma faptul ca lucerna este benefică in scăderea glicemiei si în cazul persoanelor care suferă de diabet zaharat tip II.

Continînd întreg complexul de B-uri, lucerna este indicată și persoanelor care depun efort fizic sau intelectual crescut, aceasta fiind recunoscută pentru efectul său benefic asupra persoanelor care suferă de depresie, anxietate sau oboseala cronică. Alfaalfa este indicată persoanelor care au probleme in ceea ce privește circulatia sangvină, indicată mai ales celor care au probleme cu circulatia cerebrală. Beneficiul neurologic major al lucernei se trage nu numai din continutul său bogat in vitamina: B1, B3, B6, B5; acid folic cât și din prezenta, în continutul acesteia, a vitaminei K. Lucerna este una din plantele cu cel mai ridicat continut de vitamina K din natură, această vitamină având un important rol in normalizarea functionării plachetelor sangvine. Vitamina K este unul din factorii care determină procesul de coagulare al sângelui, intervenind în procesul de oprire a unei sângerări. De aceea consumul de lucerna (alfaalfa) nu este indicat peroanele care iau un tratament medicamentos cu anticoagulante. În afară de această functie vitamina K activează osteocalcina o proteină care joacă un rol în metabolismul de sinteză a oaselor. De aceea lucerna este indicata tuturor persoanelor care sufera de artrită, reprezentând, de asemenea, un adjuvant in tratamentul osteoporozei.

Article Source

Autor:

This author has published 1 articles so far. More info about the author is coming soon.

Lasă un răspuns

Anti-Spam * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.