Tulburari psihice si comportamentale » Director Articole Gratuit – BiA

Tulburari psihice si comportamentale

14 ianuarie 2013 | Autor: | Posted in Boli

Dintre toate starile patologice care pot sa apara la pubertate si adolescenta cele care suscita mai multe discutii si interpretari sunt tulburarile psihice si comportamentale. Polimorfismul manifestarilor psihice si comportamentale prezente la pubertate si adolescenta face ca in aceasta perioada granita dintre „normalitate” si „manifestarile patologice” sa fie cea mai estompata din toate perioadele de varsta. Se adauga la polimorfismul manifestarilor caracterul evolutiv al tulburarilor in raport cu gradul de dezvoltare a personalitatii adolescentului; unul este aspectul clinic al unei stari depresive la pubertate (12-14 ani) si altul la adolescenta (17-19 ani).

Majoritatea starilor depresive la adolescenta iau forma „depresiilor mascate”, manifestandu-se prin dezechilibre neurovegetative, tulburari cardiovasculare, dureri abdominale, cefalee, inapetenta sau, din contra, cresterea apetitului. Stari afective negative se pot manifesta prin echivalente organice cum sunt: ulcerul duodenal, astmul bronsic, obezitatea, anorexia psihogena etc. Legatura dintre manifestarile unor boli organice si tulburarea afectiva este greu de apreciat, uneori numai evolutia bolii lamureste diagnosticul. Este important de observat cat mai precoce aparitia unor stari depresive la adolescenta (fetele si baietii sunt afectati in aceeasi masura) pentru ca evolutia starilor depresive la adolescenta este imprevizibila, putand declansa situatii dramatice. Una din manifestarile caracteristice ale debutului unor nevroze reactive la adolescenta este „fobia de scoala” (refuzul de a merge la scoala), scaderea randamentului scolar, opozitia fata de familie. In orice situatie de „impas” scolar sau cand fara motive speciale apar schimbari in atitudinea adolescentului si diverse cauze de suferinte organice, este obligatoriu a se tine seama de situatia psihica a copilului. Opinia psihologului sau a psihiatrului poate lamuri asemenea situatii. Ceea ce parintii pot sa considere „lene” sau „rea vointa” poate sa fie debutul unei boli mai mult sau mai putin grave.

Asupra tulburarilor de comportament, posibilitatile de apreciere intre normalitate si manifestari patologice sunt si mai dificil de facut. Agresivitatea, ruperea de contact cu mediul familial si scolar, abaterile sociale, uneori mergand pana la acte de delincventa (huliganism, furt etc.) pot sa fie manifestari mai violente in cadrul, totusi, a unei evolutii normale a adolescentei, (numai unul din zece adolescenti care au ajuns la acte de delincventa au reale tulburari de comportament), dar pot sa fie si debutul unor boli psihice grave, cum sunt schizofrenia, psihoza maniaco-depresiva sau tulburarile anormale de comportament. Numai colaborarea permanenta intre parinti, pedagogi, psihologi si medici pot conduce la rezultate satisfacatoare in apararea sanatatii psihice a adolescentului.

Article Source

Autor:

This author has published 1 articles so far. More info about the author is coming soon.

Lasă un răspuns

Anti-Spam * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.